Alt om hunde – fakta og informationer

Alt om hunde – fakta og informationer

Gns. alder: 13 år
Kønsmoden: 5-12 måneder
Drægtighed: 60-65 dage
Salg af unger: Min. 8 uger
Der findes ca. 70.000 hunde i Danmark i dag. Hunde har været en del af det danske samfund i de sidste mange tusinde år og der findes på verdensplan over 400 racer. Hvis du overvejer at anskaffe dig en hund er der altså et stort udvalg at vælge imellem.

Hvor meget koster det at have hund årligt i kr.?

Stor hund Mellem hund Lille hund
Samlet 5.250 4.170 3.480
Mad 1.410 720 330
Legetøj og godbider 450 330 240
Sygdom og behandling 2.910 2.760 2.610
Diverse 480 360 300
Kilde: infographicsshowcase

Skal jeg købe en hund?

Det er et stort ansvar at anskaffe sig en hund, så du bør væbne dig med viden om hunde før du køber en hund. Du kan læse mere om hvilke ting du bør overveje inden du køber hund herunder. Få detaljer som kan hjælpe dig med at beslutte om du skal have hund og om hvilke race du kan vælge, hvad gør du hvis du er allergisk men alligevel ønsker hund og meget mere. En af de første valg som kommende hundeejere står overfor er typisk hvilke hunderace de skal vælge. For at svare på dette spørgsmål er det vigtigt at finde ud af hvad man behov og ønsker er. Mange kigger på størrelsen af hunde i forhold til praktiske forhold omkring ens bolig og af hensyn til aktivitetsniveau. Har du allerede besluttet dig for at du og din familie skal have hund er det tid til at finde ud af hvilke type hund du skal anskaffe dig. Du bør derfor se på din livsstil og overveje hvilke ændringer du evt. er villig til at gøre for at gøre plads til en hund i dit liv. Start med at kigge på familiens behov – har du børn eller evt. andre kæledyr der skal tages hensyn til? Måske skal der tages hensyn til allergi. Der findes nemlig en del allergivenlige racer. Når du har fået afdækket din livsstil og praktiske forhold er det tid til at kigge nærmere på hvad din kommende hunds ideelle størrelse, energi niveau og alder er. Når du har fået disse emner afklaret er du klar til at købe din hund. Husk, at det at anskaffe sig en hun kræver en stabil og fast forpligtigelse for at være en ansvarlig hundeejer. Du kan læse mere herunder om hvordan du vælger den hun der passer til dig og din familie. Køb hund? – ja, det kan vi klart anbefale 😉

Skal jeg vælge en hvalp eller en voksen hund?

De fleste ønsker sig en lille hundehvalp fordi de bare ser bedårende ud og er legesyge, men der kan være mange fordele ved at vælge en voksen hund som er afrettet og mere rolig. Hvalpe kræver generelt meget træning og opmærksomhed specielt i de første 6 måneder. Du vil opleve at din lille hvalp laver små ulykker i dit hjem, måske gnaver i møbler og sko og i det hele taget kræver en del opdragelse. Med den rette træning og disciplinering vil din hunds adfærd hurtigt ændrer sig indenfor det første år. Man skal være opmærksom på at blandede racer kan vokse op til at blive en anderledes hund end den man kendte som hvalp. Dette bør være et opmærksomhedspunkt og er bestemt ikke en ulempe.
Hvis du ikke har mod på at få en hvalp med alle de opgaver der følger med, kan det være en idé at anskaffe en voksen hund, hvor du kender dens aktivitets niveau, temperament og øvrige behov. Du skal være opmærksom på at du stadig skal opdrage din hund og fortsat disciplinerer den, så den vænner sig til sine nye omgivelser og bliver socialiseret.

Hvor aktive er hunde?

En hunds aktivitetsniveau er ofte bestemt af racen og hvor stor en hund du har anskaffet. Men du skal være opmærksom på at der også er forskel på hunde selv om de har samme race. Vigtigt er det at alle hunde får rørt sig regelmæssigt og gerne 3 gange dagligt. Hvis du syntes at det lyder af for meget i forhold til din nuværende livsstil, bør du vælge en hund med et lavt aktivitetsniveau eller en hund der er ved at blive gammel og derfor har et naturligt lavere aktivitetsniveau. Omvendt kan du roligt vælge en frisk og hurtig hund, hvis du ønsker en løbemakker. Det er vigtigt at du sætter dig ind i hvordan du træner din hund. F.eks. peger undersøgelser på at det er usund for hunde hvis de altid føres i snor. Hvis du er i tvivl om hvilke aktivitetsniveau en hund bør have kan du kigge på om den finder ro i dagligdagen eller om den konstant graver eller gør og måske endda ødelægger dit hjem. Hvis du ser nogle af disse tegn bør du overveje om aktivitetsniveauet ikke bør hæves. Manglende eller lavt aktivitetsniveau kommet tit til udtryk ved at din hund bliver adfærdsvanskelig, så sørg for at få motioneret din hund tilpas, så du får en glad hund der er omgængeligt og dermed får god opmærksomhed.

Hvilke hunde er allergivenlige?

Der er gode muligheder for at finde en allergivenlig hund, men samtidig skal det også nævnes at der ikke findes en race som er 100 % allergi FRI. Selv hårløse hunde danner lidt skæl og vil derfor kunne fremkalde allergiske reaktioner. Det skal derfor understreges at mennesker med stærk allergi ikke vil kunne omgås selv allergivenlige hunde.

Det er naturligvis ekstra vigtigt, at hundene passes ekstra godt i forhold til klipning og trimning, for at undgå allergiske reaktioner. Hvis du overvejer at anskaffe en allergivenlig hund er det vigtigt at du også gør dig nogle tanker omkring hvad du vil gøre hvis du alligevel ikke kan passe din nye hund på grund af allergiske reaktioner. Der kan være forskel på hvilke racer du reagerer på og selv hunde indenfor samme race kan virke forskelligt på mennesker der lider af allergi overfor hunde.

Tip til allergiske hundeejere for at minimere allergigener i dit hjem

 • Støvsug dine tæpper og møbelpolstring ofte
 • Vask tekstiler som gardiner og plaider
 • Sørg for god udluftning flere gange dagligt

De fleste mennesker med allergier tåle disse allergivenlige hunderacer

 • Basenji
 • Bedlington Terrier
 • Bichon Frise
 • Border Terrier
 • Kinesisk Crested
 • Coton de Tulear
 • Havanese
 • Irish Water Spaniel
 • Kerry Blue Terrier
 • Maltesisk
 • Poodle
 • Portugisisk vandhund
 • Puli
 • Schnauzer
 • Shih Tzu
 • Soft Coated Wheaten Terrier
 • Xoloitzcuintli
 • Yorkshire Terrier

Hvad kræves for at holde hund?

Ud over at din hun skal motioneres, kæles for og have en god og sund foder er det vigtigt at du vedligeholder den. Her er racen igen afgørende, da f.eks. pels varierer en del fra race til race. Nogle hunde skal trimmes og fælder ikke ret meget, andre hunde har tendens til at fælde i store totter i perioder. Med andre ord skal pelsen vedligeholdes og plejes med hensyn til en enkelte hunds behov. En naturlig forlængelse af at pleje pelsen er at holde ørerne rene for at undgå infektioner. Samtidig skal man også kigge poter efter jævnligt. Neglene skal klippes forsigtigt, så man ikke klipper i de yderlige blodkar. Klip hellere lidt for lidt end at du klipper hul. Selve trædepuden bør også tilses jævnligt for svamp, fremmede genstande som har sat sig fast m.m. Tegn på svamp eller fremmede genstande i trædepuden er at din hund vil slikke på poten gentagne gange i løbet af kort tid. Hvis du ikke kan se nogen generende fremmede legeme, bør du søge dyrlæge for at få råd og vejledning og måske en konsultation for at afhjælpe problemet.

Størrelser på hunde:

Når du skal vælge hvilke størrelse hund du skal købe er det vigtigt at kigge på din livsstil. Du har måske allerede besluttet dig for at købe en stor race, som passer til et aktivt liv. Måske har du allerede besluttet dig for at købe en mindre hund som du nemt kan tage med dig – evt. i en taske. Der er mange racer indenfor alle størrelser og hvis du ikke har nogle bestemte præferencer vil det måske være godt at starte med en hund i mellemstørrelse. Vær dog opmærksom på at blandede racer kan være svære at forudsige voksenstørrelse på. De fleste hunde vejer imellem 1 og 70 kilo afhængig af racen. Hvad skal du så være opmærksom på ved valg af en lille race? Typisk kan små hunde være ret sarte og sårbare, så du skal være opmærksom på at din hund ikke lider overlast. Det kan være nemt at overse en lille hund og derfor skal du være opmærksom på at den ikke bliver trådt på eller på anden måde kommer til skade. Små hunde er også meget følsomme overfor kulde, og har derfor tit brug for hjælp til at holde varmen om vinteren. Du kan købe en lille vest eller blot skærme din lille hund mod den værste kulde om vinteren. Men selv om små hunde er sarte og sårbare er det stadig vigtigt at din hund får lydighedstræning, så den ikke udvikler sig aggressivt så den f.eks. ikke længere er egnet til børn. Det er ikke uset at en mindre hund udvikler en aggressiv adfærd, som kompensation for dens lille størrelse. Hvad skal du være opmærksom på hvis du vælger en stor hund? Først og fremmest kræver store hunde meget plads når de bevæger sig rundt. Ikke mindst når de logrer med deres haler, som nemt kan skubbe eller trække vaser og lignende på gulvet. Store hunde kræver normalt også et helt andet aktivitetsniveau end en lille skødehund. Du skal derfor kunne tilbyde din store hund en aktiv hverdag. En anden overvejelse ved at anskaffe sig en stor hund kunne være det økonomiske perspektiv. Der er nemlig større udgifter forbundet med at holde en stor hund. Alene hundefoder koster, hundetilbehør med mere koster væsentlig mere end ved en lille hund. Evt. medicinske behandlinger ved dyrlæge koster typisk også mere hvis du har en meget stor hunderace. Endeligt vælger de fleste at investerer i hundetræning når de køber en stor hunderace, da det er meget vigtigt at hunden allerede som hvalp bliver trænet i lydighed, så du også kan styrer din hund når den bliver fuldvoksen og stærk.