Hvilket dyrefoder?
Det har tidligere været almindeligt at fode dyr med alt fra rester fra aftensmad til frikadeller, rugbrød med leverpostej, salater, gulerødder, kartofler, komælk og lignende – afhængig af hvilke dyr man nu ejer.
I dag er man som dyreejer blevet mere bevidst om, den kost som dyrene får i forhold til sammensætning af diverse næringsstoffer og kosttilskud. Derfor køber de fleste dyreejere specielt foder, der er tilpasset netop deres dyrs race og andre parametre. Der findes derfor også et meget stort udvalg af foder til dyr inden for dyrearter og endda også parametre som vægt, alder, aktivitetsniveau og nogle gange også racer.
Dyrefoder sælges typisk i flere forskellige størrelse/vægt afhængig af behov. Da der oftest vil være en besparelse ved at købe stort ind kan det anbefales, når du ved at dit dyr kan lide foderet. Køb gerne mindre portioner, hvis du vil introducerer nyt foder for dit dyr. Det vil være ærgerligt at have købt foder til 30 dage, hvis det viser sig at foderet ikke falder i dyrets smag.
Hvorfor købe foder i dyrehandel?
Der findes, som tidligere skrevet, et meget stort udvalg af dyrefoder, som varierer meget i næringsindhold fra race, vægt, alder og meget mere. Det kan derfor være svært at vælge en korrekt foder til ens dyr.
Man har som dyreejer behov for at få en grundig rådgivning om hvordan man sikre at ens dyr får den rette kost. Det vil være behov for at finde ud af hvilke hverdagskost ens dyr skal spise. Her vil der typisk være tale om en slags tørfoder for de fleste dyr. Der findes mange varianter og mange producenter, så det kan være nødvendigt at forsøge sig frem for at finde den basisfoder som netop dit dyr synes bedst om. Her kan det være en god hjælp at spørge i dyrehandel om de har gratis smagsprøver på de forskellige fodertyper eller om man evt. kan købe smagsprøver, så man undgår at købe dyrefoder i dyre domme, som ens dyr ikke kan lide. Hvis det ikke er muligt kan det være fornuftigt at købe de mindste poser selv om de er forholdsvis dyrere at købe målt i kilopris. Omvendt vil det være ærgerligt at købe en stor pose foder som dit dyr ikke kan lide.
Ud over en god solid hverdagskost i form af tørfoder vælger mange dyreejere også at købe godter og godbidder til forkælelse eller til anvendelse under træning af forskellige færdigheder. Her er det også vigtigt at få en god vejledning i hvilke typer man skal anvende til netop ens dyr, for at sikre at dyret får noget der passer til lejligheden. Det kan også være godt at få drøftet i hvilke omfang man kan anvende godbidderne. Kan man for eksempel give sit dyr for mange, hvordan er næringsindholdet, kan det erstatte hverdagskosten eller er det blot et supplement. Man kan nemt finde på flere spørgsmål og de dygtige medarbejdere i en dyrehandel vil derfor også være de rette til at svare på spørgsmålene, da de har stor viden og erfaring på området.
Min-dyrlæge.dk anbefaler derfor dyrejejere at rådføre sig med en professionel dyrehandel inden de køber dyrefoder første gang eller ved skift i foder ved f.eks. ændring i dyrets alder, aktivitetsniveau og lignende.
Dyrehandel og kost hvis dit dyr er blevet syg?
Det kan også være nødvendigt at kigge på dyrenes kost ved sygdom, da det her er ekstra vigtigt at dit dyr får de nødvendige næringsstoffer.
Desværre er der mange dyreejere som overser dette behov. Oftest tager man sit kæledyr med til dyrlæge for at få det helbredt, men man fortsætter med basiskosten eller hverdagskosten. Det er vigtigt at spørge ens dyrlæge om der er nogle anbefalinger vedrørende kost inden behandling af sygdom på begyndes, så man på bedste vis kan supplere med de rette næringsstoffer.
Her kan det være nyttigt at kontakte din lokale dyrehandel for at søge råd og vejledning om kost til dit kæledyr i forbindelse med sygdom eller restituering efter et længere sygdomsforløb. Det kan også være i forbindelse med operationer og andre kirurgiske indgreb, hvor dit kæledyr har behov for en særlig kost.
Endelig kan du have behov for en professionel vejledning vedrørende kost og kosttilskud i forbindelse med ekstra fysisk aktivitet som agility træning eller ved mindre skader, som skyldes fysiske overbelastninger.