Alt om kaniner – fakta og informationer

Alt om kaniner – fakta og informationer

Gns. alder: 5-6 år Kønsmoden: 4 måneder Drægtighed: 30 dage Salg af unger: Min. 6 uger
Kaniner er et almindeligt husdyr i Danmark og der findes ikke data over hvor mange kaniner der findes i Danmark, da der ikke stilles krav til registrering. Kaniner er desuden meget forplantningsdygtige og kan reproducere sig selv mange hundrede gange. Et par kaniner kan nemt få op til 50 kaninunger på 1 år. Et af de helt store spørgsmål når man anskaffer en kanin er om man vil have kaninen neutraliseret eller ej. Læs i nedenstående artikel om neutralisering.

Skal kaniner være ude eller inde?

Det har læge været det mest almindelige at holde kanin udenfor – i et bur i haven. I de senere år er det dog blevet mere almindeligt at holde kaniner indenfor på lige fod med katte og hunde. Du kan vælge at holde kanin ude i haven i et bur eller du kan vælge at holde kanin indenfor. Vælger du at holde kanin indenfor kan du vælge at holde den i bur eller have en fritgående kanin eller en huskanin som det populært kaldes. Lige gyldigt om du vælger at holde din kaniner inde eller ude er det vigtigt at du stimulerer den gennem blandt andet leg, da kaniner er meget sociale dyr. Det er meget almindeligt at vælge at købe mere end én kanin så der altid er selskab for din kanin.

Kanin inde

Vælger du at holde kanin inde vil du få et kæledyr som bliver en del af familien og som let bliver involveret i leg og derigennem bliver stimuleret. Du kan vælge at have din kanin i bur det meste af dagen eller lade den gå løs i timer eller hele dagen. Uanset hvilke løsning du vælger til netop din kanin er det vigtigt at den bliver aktiveret og får sig rørt samt opnår socialkontakt. Med andre ord skal man ikke vælge at holde kanin i bur 24 timer i døgnet, for en kanin er et meget aktivt dyr, der har brug for at rører sig og lege. Ønsker du at holde kaninen i bur hele dagen bør du overveje om det er et dyr for dig. Kaninejere der har valg at holde kanin inden døre har langt mere kontakt med deres kaniner end de kaninejere som vælger at holde kanin i bur i haven. Det bliver med andre ord sjovere at holde kanin når den lever indenfor. En af de overvejende grunde til at kaniner er sjovere at holde indenfor er at de nemt bliver en del af hverdagen på lige fod med hunde og katte. Det er langt nemmere at få kælet for kaninerne løbende over en hel dag end at sætte sig ud i haven og få kælet med din ude kanin.

Kanin ude

Det har i mange år været mest almindeligt at holde kaniner udenfor i bur. Hvis du vælger at holde kanin udenfor skal du sikre dig at du har et godt stort bur, som står på en god læ-plads og gerne under et udhæng så boet er beskyttet mod regn og blæst og direkte sol og varme om sommeren. Buret skal være inddelt i flere rum, så det giver kaninerne mest muligt plads til forskellige gøremål. Kaniner kan fint holde til at stå ude hele året. Det er dog vigtigt at hjælpe kaninerne med ekstra hø og måske en isoleringsmåtte når frosten bider udenfor. Husk også at skifte vandet ofte i frostvejr, så kaninerne ikke tørster.

Kaniner og renlighed

Kaniner kan sagtens blive renlige på samme vis som hunde og katte. Du skal lærer din kanin at bruge en kattebakke og det tager cirka en uge for en voksen kanin at lære det. Husk, at det er endnu lettere at renlighedstræne en neutraliseret kanin. Derudover kan du glæde dig over at en neutraliseret kanins afføring ikke lugter, hvilket er en klar fordel for alle.

Herunder er 10 simple tip til hvordan du får succes med renlighedstræning af din kanin.

  1. Lad din kanin lærer dens bur at kende inden du lukker den ud i huset. Det er vigtigt at den føler sig tryg i sine nye omgivelser og føler at den har sit eget territorium.
  2. Placér en kattebakke/toiletbakke i kaninburet. Du skal anvende de små kaningrus i bakken, da kattegrus er giftigt for kaniner. Du kan alternativt anvende strøelse der er luftabsorberende.
  3. Placer noget hø i den ene ende af toiletbakken, så kaninerne kan spise og gå på toilet samtidigt. Det kan de nemlig godt lide og samtidig lokker du kaninen op i bakken når den skal på toilet.
  4. Vær opmærksom på om kaninen vælger et andet hjørne at tisse i. I så tilfælde bør du flytte toiletbakken, så du undgår lugtgener og et snavset bur.
  5. Når du oplever at din kanin har tisset ved siden af eller har lavet ekskrementer udenfor toiletbakken, skal du flytte det op i bakken straks. På den måde undgår du at der er andre områder end netop toiletbakken som lufter af kaninens afføring. Det er vigtigt, da kaninen vil søge hen til det sted som lugter af dens afføring når den skal på toilet.
  6. Rengør toiletbakken hver anden dag, da kaninen kan finde på at bruge andre områder til toilet, hvis bakken er overfyldt.
  7. Når din kanin har lært at bruge toiletbakken – det er cirka efter en uge – så kan du begynde at lukke den ud af buret og forvente at kaninen søger ind i buret for at gå på toilet, da den nu er trænet til at bruge toiletbakken. Vælg dog et begrænset område og overvåg gerne kaninen på dens første ture ud af buret, så du kan se om der sker evt. uheld og straks fjerne spor efter det. Det er vigtigt at kaninen ikke kan lugte sin afføring andre steder end i toiletbakken.
  8. Når kaninen bliver fortroligt med et område, kan området langsomt udvides.
  9. Vær opmærksom på at en kanin, der ikke er neutraliseret sjældent kan blive helt renlig. Det kan en kanin der er neutraliseret i langt højere grad.
  10. Endeligt skal du huske på, at der kan ske uheld – sørg for at fjerne ekskrementer straks, så kaninen ikke bliver forvirret over at den kan dufte den afføring andre steder end toiletbakken. Skæld ikke kaninen ud.

Bider kaniner?

En kanin har nogle stærke og store tænder som gror hele dens levetid. Kaniner har derfor en tendens til at bide i ting for at slide og bruge sine tænder. For at undgå at din kanin ødelægger dit hjems tæpper og bider alle ledningerne over, bør du derfor kaninsikre dit hjem på bedste vis. Læg evt. noget bidelegetøj og nogle gnavepinde ind i buret, så kaninen har noget at bruge sine tænder på. Sørg for at ledninger bliver gemt væk, da det ud over at være irriterende at mangle strøm til hjemmets apparater også kan være farligt, hvis kaninen får stød. Du kan evt. prøve at lægge en gammeldags telefonbog eller en paperback bog til kaninen. Den vil sikkert elske at bide den i stykker og dens fordøjelse vil fint kunne klare lidt papir – den skal selvfølgelig ikke æde en telefonbog! Klip også kaninen negle/klør hver 3. – 6. måned, da de ellers kan hænge fast i tæpper. Du vil også mærke at de kradser i dit tøj når du løfter den og måske river tråde ud af en striktrøje. Kaninen kan også knække sine negle når den løber rundt, hvilke kan gøre ondt på den. Du kan anvende en almindelig tånegleklipper, men der findes også en speciel designet til kaniner i din lokale dyrehandel, som også er lettere at anvende. Klip kun det yderste af neglen. Der er blodåre i neglene og de kan nemt ses på lyse negle. Pas på du ikke klipper for meget af så neglen bløder.

Fælder kaniner?

Det er naturligt at en kanin fælder mere i nogle perioder. Normalt fælder den to gange årligt, men den taber lidt hår løbende på lige fod med katte og hunde. Du kan evt. børste kaninen for at undgå at den taber store totter rund omkring i huset. Børstning forebygger også at din kanin får for megt pes i munden og maven når den rengør sin pels med tungen. Vær opmærksom på at hun kaniner smider pels/nipper pels af til en rede når de er drægtige. Det er i den sidste periode af graviditeten.

Hvilke kanin racer findes der?

Der findes mange forskellige kaninracer og forskellene går meget på udseende frem for temperament, aktivitetsniveau og lignende som man tit ser ved hunde. Du kan vælge små kaniner eller store kaniner. Der findes kaniner med ører der hænger eller ører der stritter. Du kan se nogle af de mest almindelige racer herunder.
  • Løvevædder
  • Belgisk Kæmpe
  • Fransk Vædder
  • Hermelin
  • Dansk Landrace
  • Dværgvædder
  • Lille Sølv
  • Hollænder